3 tips voor jouw tuin

Het voorjaar komt er weer aan en dus is het tijd om je tuin klaar te maken voor de lente en zomer. Maar wat moet er allemaal gebeuren om je tuin klaar te maken om te groeien en bloeien, zodat jij hier op de warmste dagen van het jaar optimaal van kunt genieten? Hoe richt je je tuin eigenlijk op een slimme manier in? En hoe doe je dit zo goedkoop mogelijk, zonder in te leveren op kwaliteit? Je leest de beste tips in dit blog.

 1. Richt je tuin slim in

De eerste en wellicht de meest belangrijke tip is om je tuin op een slimme manier in te richten. Dit doe je door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Heb je een kleine tuin? Dan is deze tip voor jou helemaal relevant. Een slimme tuininrichting pak je als volgt aan: 

 • Zorg dat je de afmetingen van je tuin helder hebt; 
 • Ga na op welke momenten van de dag de zon op welke onderdelen van je tuin valt;
 • Ga na voor welke functies je de tuin wil gebruiken (in de zon liggen, rustig een boekje lezen, bloemen planten, een vijver aanleggen, groenten en fruit verbouwen, barbecueën, dineren, et cetera);
 • Reserveer voor ieder thema een stukje in je tuin;
 • Heb je weinig ruimte? Werk verticaal en maak gebruik van hangende planten, lampen en parasols. 
 1. Maak je tuin lenteklaar

Een andere belangrijke tip is het tijdig starten met het lenteklaar maken van je tuin. De maand maart is perfect om hiermee te starten. Begin met het verwijderen van onkruid, de planten te snoeien en het gras te maaien. Vergeet het gras niet te bemesten nadat je het gemaaid hebt. Je kunt dit het beste doen vlak voordat het gaat regenen. Zo zal het gras de voedingsstoffen uit de mest het beste opnemen. Geef ook de tegels in de tuin een goede veegbeurt. Heb je een vijver? Zorg dan dat je de vijver en de filters goed schoonmaakt. Is het warmer dan tien graden Celsius? Dan kun je weer beginnen met het voeren van de vissen in je vijver. 

Is de basis van je tuin weer op orde? Dan kun je nu gaan beginnen met het opfleuren van de tuin. Plant daarom alvast wat voorjaarsbloemen zoals narcissen, tulpen of krokussen in de tuin. Daarnaast kun je ook alvast beginnen aan het planten van de zomerbloemen, zodat je hier in juni al plezier van kunt hebben! 

 1. Ga slim om met je budget 

Wil je genieten van een mooi ingerichte en goed onderhouden tuin, maar heb je geen groot budget beschikbaar? Niet getreurd! Ook met een relatief klein budget kun je genieten van een prachtige tuin. Hoe? Dat lees je in de onderstaande tips.

 • Maak je eigen tuinmeubelen van pallets
 • Kies voor duurzame planten met een lange levensduur, zoals fuchsia’s of hortensia’s
 • Vang regenwater op in een ton en gebruik dit water om gratis je planten te bewateren;
 • Koop geen nieuwe tuinmachines, maar zetje handige skills in. Koop online gemakkelijk en goedkoop Gardena onderdelen of onderdelen voor je Silky machines en vervang de onderdelen om te besparen op de kosten van nieuwe apparatuur.