Alles over elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren bieden vele voordelen in vergelijking tot centrale verwarming. Niet alle woningen hebben toegang tot gas om warm te blijven. Daarom kunnen elektrische kachels een goede uitkomst bieden. Daarbij kan het hebben van elektrische radiatoren praktischer zijn, betrouwbaarder en zorgen voor een lagere energierekening. Er bestaan veel tegenstrijdige meningen over elektrische verwarming. In dit artikel lees je alles dat je moet weten zodat je een duidelijke beslissing kan maken of elektrische verwarming geschikt is voor je woning. 

Hoe werkt elektrische verwarming?
Elektrische radiatoren zien er hetzelfde uit als traditionele radiatoren, maar zijn niet gekoppeld aan leidingen die de radiatoren van warmte voorzien. De warmte wordt geleverd door middel van elektriciteit uit het stopcontact. De radiator is voor twee derde gevuld met een thermische vloeistof met droge elementen. Deze vloeistof wordt opgewarmd waardoor voor het grootste gedeelte convectie-warmte wordt gecreëerd. Ongeveer een derde van de warmte wordt hierbij afgegeven als stralingswarmte. Elektrische verwarming is zeer efficiënt omdat 100% van de stroom die uit de muur gehaald wordt, omgezet wordt in warmte en dus niets van de stroom verloren gaat.

Bediening
De bediening van de soort elektrische verwarming speelt een rol bij de efficiëntie. Elektrische radiatoren kunnen digitaal geprogrammeerd worden en beschikken over precisiethermostaten. Hierdoor is je energieverbruik heel nauwkeurig te beheren en daarmee heb je alle controle over je energierekening. Er bestaan zelfs elektrische kachels met Wi-Fi bediening, zodat je deze kan bedienen via de smartphone of tablet. Daarbij laten kachels met Wi-Fi de energieverbruik statistieken zien op het gekoppelde apparaat zodat je zelf je energiekosten in de gaten kan houden. 

De voordelen van elektrische verwarming
Behalve dat elektrische kachels geen schadelijke uitstoten geven zoals gasboilers, hebben deze kachels de volgende pluspunten:

Efficiënt
In tegenstelling tot gasverwarming, bestaat er geen inefficiënte verbranding omdat alle verbruikte stroom wordt omgezet in warmte. 

Onderhoudsvrij
Elektrische radiatoren vergen zeer weinig tot geen onderhoud, wat op zijn beurt zorgt voor een lagere energierekeningen.

Betrouwbaar
Bij centrale verwarming ben je afhankelijk van één enkele warmtebron die elke radiator in huis van warmte voorziet. Bij elektrische radiatoren is dit echter niet het geval. Wanneer de centrale verwarming kapot gaat, zal geen enkele radiator functioneren. Elektrische radiatoren daarentegen werken ieder afhankelijk. Gaat er een elektrische radiator kapot, dan is niet gelijk je hele verwarmingssysteem stilgevallen. 

Bedieningsgemak
Iedere elektrische unit wordt afzonderlijk geïnstalleerd en kan daarom ook afzonderlijk geprogrammeerd worden. Je kan zo verschillende temperatuurniveaus voor elke kamer in huis inschakelen. De installatie is heel gemakkelijk: steek de stekker in het dichtstbijzijnde stopcontact en je bent klaar!

Bron: 123vrijwonen.nl