Dakschade en zelf repareren? Dit zijn onze tips

Schade aan het dak is heel vervelend. Door schade kan lekkage ontstaan, waardoor je ook binnen in huis schade kunt krijgen. Het is daarom ook heel belangrijk om dakschade zo snel mogelijk te verhelpen om erger te voorkomen. Om dakschade te repareren kun je een dakdekker vragen, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan om het dak te repareren. Door zelf het dak te repareren kun je geld besparen en het kan ook een mooi moment zijn om je eigen huis beter te leren kennen. 

Dakschade bepalen

Schade aan het dak kan op verschillende plekken op het dak ontstaan en dus is het belangrijk om te bepalen waar de schade zich precies bevindt. Onderdeel van dakschade is dat je je dakpannen zult moeten verwijderen en weer opnieuw moet leggen. Uitleg over zelf dakpannen leggen vind je daarom hier. Controleer bij het bepalen van de dakschade in ieder geval of de dakbedekking niet kapot of poreus is, of de dakgoten nog goed en niet verstopt zijn, of het daklood niet beschadigd is en of de schoorsteen geen poreuze voegen heeft.

Gevolgen van dakschade

Dakschade kan een flinke impact hebben op je huis. Daarom is het ook zo belangrijk om dakschade zo snel mogelijk te detecteren en te verhelpen. Als de schade te lang onbehandeld blijft, kun je last krijgen van lekkages. Binnen in huis kunnen gelige vlekken op de muur verschijnen waar vochtschade optreedt of er ontstaan zwarte plekken op de muur waar schimmel zit. Ook kun je lekkages herkennen aan een bedompte lucht die in huis hangt vanwege het vocht dat in de muren blijft zitten en dat je opeens veel meer zilvervisjes en pissebedden in huis vindt.

Dakschade repareren

Als je hebt ontdekt waar de schade op het dak is ontstaan, is de volgende stap om het dak te repareren. Als het een kleine schade is, dan hoef je misschien alleen enkele dakpannen te vervangen of een kleine reparatie uit te voeren, maar als de schade groot is, kan het zijn dat je een groot deel van het dak moet vernieuwen. In zo’n geval kan het lonen om ook te kijken naar de isolatie van het dak en om deze wellicht te vervangen. Het scheelt in de kosten om dit in één keer mee te nemen en je hebt gelijk een betere isolatie voor de toekomst.