De beste daken voor jouw woning

Als je op zoek bent naar een dak dan overweeg je welke model dak het beste bij jouw woning past. Een stevige dak beschermt je huis tegen allerlei weersomstandigheden en samen met de dakbedekking bepaalt het ook het exterieur van je woonhuis.

Elke type dak heeft zijn eigen voordelen en geschikte dakbedekking. Hieronder vindt je de populairste en kwalitatieve daken op een rij: 

  • Zadeldak

De zadeldak is één van de populairste soorten daken omdat het bij verschillende bouwstijlen aansluit. Dit model dak bestaat uit 2 dakvlakken die gezamenlijk een omgedraaide V vormen. Voor dit type dak moeten er twee dakgoten geïnstalleerd worden.

Voordelen zadeldak

Dit type dak is goed bestendig tegen wind en zorgt dat het hemelwater goed wordt afgevoerd. Tevens creëer je additionele leefruimte onder het profiel.

Suggesties dakbedekkingen

Een zadeldak kun je bekleden met dakpannen van klei, tegel of beton. Kunst- en natuurleien zijn ook geschikt. Andere mogelijke dakbedekkingen golfplaten, shingles of riet. 

·      Een eenvoudige plat dak

Een plat dak wordt bestempeld als eenvoudig maar stijlvol. De plat dak heeft een onaanzienlijke hellingshoek dat zorgt voor een vlotte afwatering. Als de hellingen 15 graden zijn of meer dan is het geen plat dak maar een lessenaarsdak.  

Voordelen plat dak

Het ziet er ontzettend strak en sjiek uit. Het is niet onderhevig aan wind en de installatie ervan is ongecompliceerd. Op zo een dak verloopt de bevestiging van een zonneboiler of zonnepanelen heel simpel.

Suggesties dakbedekkingen

Een plat dak kun je met PVC bekleden. Deze vindt je in zoveel verschillende kleuren. Ook is het mogelijk om bitumen of EPDM te gebruiken als dakbedekking. Het zijn stevige materialen en gaan lang mee. Een ander pluspunt is de goede prijs in verhouding tot de kwaliteit en het makkelijk onderhoud ervan.

·      Schilddak

Een schilddak is een aangepast type zadeldak. Een schilddak bestaat uit vier dakvlakken die scheef afvloeien naar de dakranden. De 2 lange dakvlakken zijn trapeziumvormig en de 2 kleinere dakvlakken zijn driehoekvormig. De dakgoot loopt langs het gehele dakrand. Een schilddak is geschikt voor je woning als alle 4 gevels op dezelfde hoogteniveau zijn en waterpas staan.

Voordelen schilddak

De kans op ravage door hevige windstoten en stromachtig weer is klein. Een schilddak is zeer goed bestendig tegen windstoten en geeft een traditionele uitstraling. De trapeziumachtige dakvlakken zijn geschikt voor het aanleggen van een dakkapel. Hiermee schep je aanvullende ruimte en komt er meer van het daglicht in je zolder of slaapkamer. 

Suggesties dakbedekking

Dakpannen zijn het meest geschikt voor een dakschild. Dakpannen vind je in verschillende bewerkingen. Zo heb je betonnen-, klei- en platte dakpannen. BEtonnen dakpannen zijn wel billijk in vergeligking tot de klei- en platte dakpannen. Leien is ook betamelijk maar zijn wel normaliter kostelijker dan dakpannen. Kunsstof en groen dak zijn ook goede alternatieven.

Betrek een ervaren dakwerker voor plaatsen van jouw dak en dakbedekking. Ga in zee met een erkende vakman die niet alleen beschikt over de nodige materialen maar die ook de nodige kennis en vlotheid bezit. Heb je een lekkage in het dak geconstateerd, aarzel dan niet en doe een beroep op loodgieters in Den Haag.