De charme van ensuite deuren herontdekt

Het opdelen van ruimtes door schuifdeuren, werd vroeger gebruikt om een kamer ensuite te creëren en is nog steeds een populaire manier om ruimtes te scheiden. In oudere huizen worden ensuite deuren in origineel design terug geplaatst en in nieuwbouw huizen zien we ze in een modernere versies terugkomen. 


En suite kamers


Kamer en suites zag je met name in de bouwkundige periode van 1840 tot 1940. Hiermee creëerde men een voorkamer (de mooie kamer) en achterkamer (de woonkamer), gescheiden door schuifdeuren. Deze deuren worden ensuite deuren genoemd. De deuren werden achter kasten of muren geschoven en werden gemaakt van hout, houten panelen en vaak afgewerkt met glas in lood ramen, zodat er licht in de andere ruimte binnenkomt. Er bestonden twee stijlen om ensuite deuren in een kamer toe te passen en deze stijlen zie je ook nu weer terug in de hedendaagse interieur trends. Ze worden nu vaak gebruikt om woon- en eetgedeelten van elkaar te scheiden. Het werkt rustgevend om een woonkamer met bijvoorbeeld losliggend speelgoed, even af te sluiten als je met kinderen gaat eten. Soms dient de achterkamer als slaapruimte in kleine woningen of studio’s. Of wanneer je een kantoor aan huis hebt, is dit een mooie en stijlvolle manier om zakelijk en privé te scheiden. 


Toepassen van ensuite deuren


De eerste manier is in de Belle-Epoquestijl. Deze stijl is herkenbaar aan de taps toelopende doorloop van de kasten, bewerkte lijsten, hoge deuropening en geboste panelen. Veelal oude herenhuizen hebben dit soort ensuite deuren. De tweede manier is in de jaren 30-stijl. Deze stijl kenmerkt zich door een strak profiel, glas-in-loodramen, vlakke panelen, en lagere deuropeningen. De jaren 30 stijl heeft dus een wat strakkere moderne stijl, dan de Belle-Epoquestijl. Welke stijl je ook kiest, de ensuite deuren geven jouw huis een extra dimensie. Ze zijn ook zeer efficiënt, want ze nemen geen extra ruimte in omdat ze geen uitzwaai van de deur hebben en zo benut je je woonruimte optimaal. Ensuite deuren zijn op diverse manieren te plaatsen. Bij een kamer en suite zijn de deuren zo subtiel mogelijk geplaatst als de ruimte open is. De schuifdeur is dan vrijwel niet te zien wanneer deze naar de zijkanten is geschoven. Je kunt er echter ook voor kiezen om de deuren juist wel te laten zien. Een perfecte oplossing is om de deuren op te hangen in een rail en zijn hierdoor een echte eyecatcher van jouw interieur. Dit is dan ook een echte trend in de interieur wereld, waarbij de ensuite deuren juist moeten opvallen. Vaak zijn ze dan ook gemaakt van zwart staal, wat natuurlijk super mooi afsteekt tegen een strakke witte wand. Qua design en materialen kun je dus alle kanten op!

Bron: designlife.nl