De nachtmerrie van ieder droomhuis: verborgen gebreken
Voordat je een huis koopt, is het raadzaam om het nieuwe onderkomen grondig te onderzoeken. Dit is om te voorkomen dat je op de dag van de verhuizing niet nog voor verrassingen komt te staan. Je wilt niet op de dag van intrekken geconfronteerd worden met houtworm. Het opsporen van deze gebreken is echter niet altijd even makkelijk, want niet alles is even goed zichtbaar. We geven je hieronder meer informatie.
Onderzoeksplicht
Iedereen heeft een onderzoeksplicht, voordat er een huis gekocht wordt. Dit betekent dat er onderzocht moet worden of er gebreken zijn en om welke gebreken dit gaat. Je kunt hierbij op jezelf vertrouwen, maar het gaat hier wel om je droomhuis. Tijdens een bezichtiging kun je dus wellicht nog een paar extra scherpe ogen meenemen. Wanneer je een aankoopmakelaar meeneemt is de kans dat je na de koop nog gebreken tegenkomt een stuk kleiner. De aankoopmakelaar is goed is zijn vak en weet waar hij op moet letten tijdens een bezichtiging. Daarnaast kan de makelaar je adviseren om een bouwkundige keuring te laten doen. Houtworm en betonrot zijn moeilijk te zien met het blote oog. Een bouwkundige professional kan deze gebreken sneller traceren. Deze keuring werkt ook in je eigen voordeel. Als er dan gebreken naar voren komen, kun je deze meenemen in je onderhandelingen voor de verkoopprijs.
Mededelingsplicht
Bij het kopen van een huis, mag je als koper verwachten dat het huis netjes opgeleverd wordt, zodat je op een normale manier gebruik kunt maken van de woning. Dit betekent geen lekkend dak, alle installaties zijn geplaatst en in orde en geen doorzakkende vloeren. Hierin heeft de verkopendepartij ook een mededelingsplicht. Zij moeten jou informeren over de gebreken in en rondom de woning. Zet deze gebreken altijd op papier, controleer of er niet meer gebreken zijn en neem dit vervolgens mee in het koopcontract. Indien er dan na verkoop toch nog enkele zaken niet op orde zijn, kun je de verkoper aansprakelijk stellen
(Verborgen) gebreken
Toch kan het voorkomen dat je pas iets opmerkt, nadat je de woning al hebt gekocht. Wat doe je dan? De eerste stap is vaststellen of het om een gebrek of een verborgen gebrek gaat. Gebreken die je wel had kunnen zien, maar simpelweg toen destijds over het hoofd hebt gezien zijn voor je eigen rekening. Neem bijvoorbeeld een scheur in de muur. Deze is voor eigen rekening. Wanneer de scheur pas naar voren komt nadat je de panelen van de muur hebt getrokken, dan kan er sprake zijn van een verborgen gebrek. Je moet daarvoor kunnen aantonen dat de vorige eigenaar dit had moeten weten, doordat hij/zij de scheur doelbewust heeft weggewerkt. Dit had een makelaar bij de bezichtiging dan moeten vermelden. Het is hierbij belangrijk dat je dan wel aan de onderzoeksplicht hebt voldaan.