Een geruster gevoel met brandvertragend geïmpregneerde meubels

We hoeven je niet meer uit te leggen wat een dramatische gevolgen een brand kan hebben. Dagelijks worden we bericht in het nieuws over branden in bedrijfspanden, agrarische bedrijven en privé woningen. Voor velen staan de beelden van de Cafébrand Volendam nog in het netvlies. Brandveiligheid is iets om serieus te nemen. Tegenwoordig zijn overal wel brandblussers en rookmelders present. Maar dit zijn meer brandbestrijding middelen. In dit artikel willen we aandacht geven aan een van de beste methodes om brand te voorkomen, namelijk het brandvertragend impregneren van meubels.

Wat houdt brandvertragend impregneren in? Wanneer men het heeft over brandvertragend impregneren dan doelt men op een methode om een vloeistof aan te brengen op een object zoals een meubel bijvoorbeeld, om deze brandveiliger te maken. We zeggen brandveiliger, omdat brandvertragend impregneren geen wonder oplossing is waardoor objecten nooit meer vlam zouden kunnen vatten zoals mensen wellicht soms denken. Nee, brandvertragend impregneren helpt louter om de objecten brandveiliger te maken in de zin dat ze minder snel zullen afbranden, het vuur zal zich significant minder rap kunnen verspreiden. En dat is nu net een van de grootste gevaren van brand, de rappe verspreiding. Die angel wil je eruit halen. Brandvertragend impregneren geeft je die extra minuten die het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Leestip: http://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/brandbeveiliging/brandvertragend-impregneren/

In principe kun je je hele huis laten brandvertragend impregneren. Er zijn allerlei brandvertragende middelen ontwikkeld speciaal op maat voor bepaalde objecten en materialen. Zo zijn er middelen voor riet en stro, voor hout (lees hier), voor synthetische stoffen waaronder kleding en zelfs voor versiering artikelen zoals een kerstboom of een verjaardag slinger o.i.d. Sommige mensen vrezen dat brandvertragend impregneren afbreuk zal doen aan het uiterlijk van de objecten waar deze op gespoten wordt, maar niets is minder waar. Wel helpt het natuurlijk wanneer je weet wat je doet en het juiste middel aanbrengt op het juiste materiaal. Om die reden zou het aan te bevelen zijn om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.