Eigen huis bouwen, bestaande bouw of een nieuwbouw woning?

Op het moment dat je het tijd vindt voor wat nieuws en wilt verhuizen, zul je moeten bedenken welk type huis je wilt. Wil je een eigen huis bouwen, ga je voor bestaande bouw of kies je toch voor een nieuwbouw woning? Door deze vraag te beantwoorden, weet je precies wat je moet gaan doen. Er zijn verschillende voordelen van elk type woning waaruit je kunt kiezen en natuurlijk zijn er ook nadelen. Door deze op een rij te zetten, kun je zelf makkelijker een keuze maken en verhuizen naar het huis van je dromen. 

Eigen huis bouwen

Het voordeel aan een eigen huis bouwen is dat je vanaf de eerste steen tot de laatste dakpan alles in eigen beheer hebt. Je bepaalt zelf welke aannemer je gebruikt en hoe je het hele huis wilt hebben. Een nadeel is dan weer dat je zelf wat meer betrokken bij de bouw zult moeten zijn. Je zult echt al je wensen aan moeten geven en kunt niet enkel wat aan een bestaande bouwtekening laten veranderen. Ook kunnen er bij het bouwen van een eigen huis onverwachte kosten bijkomen, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent dan de bedoeling was bij aanvang. Zie hier zowel de voor- als de nadelen van je eigen huis bouwen.

Bestaande bouw

Wanneer je voor bestaande bouw kiest, is het voordeel dat je normaal gesproken niet lang hoeft te wachten voordat je in het huis komt. De verkoper zal een termijn hebben wanneer het huis opgeleverd zal moeten worden en zodra jij de sleutel hebt, kun je erin. Als je echter een kluswoning koopt, zul je eerst nog aan de slag moeten en kun je niet direct in het huis wonen. Daarnaast is het ook een nadeel dat als je het huis wilt aanpassen aan jouw wensen dat je hiervoor extra kosten moet maken. Dit ziet niet bij de verkoopprijs in namelijk. 

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is het grote voordeel dat deze helemaal naar je eigen wensen aan te passen is en je verder zelf weinig hoeft te regelen. De aannemer staat al vast en ook de bouwtekening ligt er al. Daarnaast is het ook fijn dat je echt een gloednieuw huis hebt waar nog niemand eerder in gewoond heeft. Een nadeel is dan wel dat je er soms even op moet wachten. Ook zul je goede afspraken moeten maken over de oplevering. Als je graag in Drenthe wilt wonen, kun je op www.nieuwwonendrenthe.nl het aanbod bekijken.