Handige tips voor de beste akoestiek in jouw kamer

Ben jij iemand die graag muziek maakt of luister je liever naar muziek? Geef jij graag feestjes thuis of lees je toch liever een boekje in een rustige, stille ruimte? In al deze gevallen is een kamer met een goede akoestiek wel zo fijn, want geluid wordt weerkaatst door de vloer, wanden, ramen en het plafond. Hoe je daarvoor kan zorgen? Dat leg ik je graag uit aan de hand van drie handige tips.  

Tip 1: Leg een Tapijt neer

Zoals ik net verteld heb, weerkaatst de vloer veel geluid. Op het moment dat je vloerbedekking in je kamer hebt liggen is dat gunstig voor de akoestiek. Maar wat nou als je een houten, laminaat, stenen of tegelvloer hebt? Geen probleem! Als je een mooi vloerkleed op de grond legt absorbeert dat geluid, waardoor het minder in de ruimte weerkaatst. Daarnaast zijn er heel veel verschillende soorten tapijten en is er dus altijd wel een die perfect in jouw kamer past!

Tip 2: Bevestig diffusie- en absorptiepanelen aan je muur

Naast de vloer, zorgen ook de muren voor behoorlijk wat weerkaatsing van het geluid. Om dat te voorkomen, kun je gebruik maken van diffusie- en absorptiepanelen aan de muur. Absorptiepanelen zorgen ervoor dat geluid letterlijk geabsorbeerd wordt, en dus verdwijnt. Diffusiepanelen zorgen ervoor dat geluid in bepaalde richtingen wordt weerkaatst. Hierdoor heb je dus meer grip op het geluid in de kamer en kan je het geluid een soort van sturen. Daarnaast kan je in de hoeken van het plafond bass traps bevestigen. Dit zijn hoek absorbers en deze zorgen er weer voor dat midden en laagfrequent geluid wordt verminderd.

.

Tip 3: Hang gordijnen op met een dikke voering

Heb je een kamer met veel ramen? Hier komt natuurlijk ook veel geluid. Om dat te voorkomen kun je gordijnen ophangen. Doordat er gordijnen voor de ramen hangen, wordt het geluid van buiten beter geabsorbeerd. Hoe dikker de gordijnen, hoe beter dat is voor de akoestiek. Daarnaast houden gordijnen met een dikke voering ook nog eens de warmte binnen! Net zoals een vloerkleed, kan je je gordijnen helemaal matchen met de stijl van jouw kamer.

Kortom, door het gebruik van een diffusie- en absorptiematerialen, een mooi vloerkleed en hippe gordijnen zorg je ervoor dat de akoestiek in jouw kamer perfect geregeld is en daarnaast kun je het zo hip maken als dat je zelf wilt!