Hoe kan je je oude meubels een nieuwe look geven?

Het kan zo zijn dat je je meubel(s) na een lange tijd een beetje beu bent, gelukkig kun je daar altijd iets aan doen door ze bijvoorbeeld een nieuwe uitstraling te geven. Oudere meubels opknappen is iets wat redelijk populair is tegenwoordig, het gaat hier ook niet over oude meubels die al van jezelf waren maar ook over oude meubels die je op het internet of ergens anders bent tegengekomen. In plaats van de volle mep te betalen voor nieuwe meubels met bijvoorbeeld een retro of vintage look, kan je hier ook zelf voor zorgen. Hoe kan je dit doen? Een meubelmaker uit Breda geeft het antwoord.

Je meubels opnieuw lakken en behandelen

Wanneer je houten meubels hebt, is het het makkelijkst om ze te behandelen en een nieuwe look te geven. Voordat je aan de slag gaat met het behandelen van je oude meubels, moet je ontdekken of het behandeld is met olie of lak. Dit kun je ontdekken door een druppeltje terpentine op je meubel aan te brengen. Wanneer het het hout blank maakt, is je meubel behandeld met een olie- of waslaag. Om je meubel opnieuw te lakken of te verven, volg je het volgende stappenplan:

  • Verwijder alle oude lagen verf en lak en vergeet ook slotjes en ijzeren plaatjes niet. Dit kun je doen met een speciaal middel, maar als dat niet werkt kun je ook te werk gaan met een schuurmachine.
  • Zijn alle oude lagen verwijderd, dan is het tijd om de boel goed schoon te maken en te ontvetten en dat doe je natuurlijk met water en ammonia.
  • Wanneer je meubel weer droog is, kun je het weer in de was zetten of verven.

Zo geef je je meubels een vintage look

Wanneer je je meubels juist liever niet strak in de lak zet, maar ze een stoere, vintage look wil geven, ga je natuurlijk anders te werk. Allereerst moet je je meubel wel verven in de kleur die jij graag wil. Als je slim bent, breng je twee lagen in een andere tint aan. Straks ga je de boel namelijk opschuren en geeft dat een mooi effect. Het schuren doe je nadat de nieuwe laag verf droog is. Dit geeft een oude en vintage look! Je kunt dit helemaal naar wens maken door gebruik te maken van grof of fijn schuurpapier.