Hoe vervang je een slot?

Het is vrij simpel om zelf een slot te vervangen. U kunt uw cilinderslot willen vervangen wanneer u bent verhuisd of wanneer u uw sleutel bent kwijt geraakt. Hieronder vertellen we hoe u dit zelf het beste kunt doen. U kunt pas een nieuw cilinderslot vervangen wanneer u een nieuwe hebt die erin past. Hier komt u achter door de cilinder eruit te halen en op te meten. Lees verder voor het stappenplan!

Tijd voor een nieuwe slot?

Er zijn verschillende situaties waarin u uw slot wilt vervangen. Het is iets wat de meeste mensen doen als ze verhuizen, maar ook inbraak is hier een reden voor. In sommige gevallen is het slot dus ook kapot en moet er een heel nieuw slot in, dit kunt u dan misschien het beste overlaten aan een professionele slotenmaker. Wél kunt u prima alleen de cilinder vervangen. Bent u uw sleutel kwijtgeraakt? Dit is erg inbraakgevoelig en dan kunt u ook het beste uw cilinderslot vervangen. Zo voorkomt u dat ze binnen kunnen komen met uw kwijtgeraakte sleutel.

Stappenplan: slot vervangen

●      Stap 1: Verwijder met behulp van een schroevendraaier de cilinderschroef. Dit doet u door deze linksom te draaien. De cilinderschroef is aan de zijkant van de deur te vinden.

●      Stap 2: Steek daarna uw sleutel in het slot en draai deze een klein stukje naar links of rechts. Doe dit totdat u merkt dat de cilinder kan worden verschoven. Terwijl u dit doet, kunt u voorzichtig proberen de cilinder al wat aan te trekken.

●      Stap 3: Trek vervolgens het cilinderslot naar buiten aan de sleutel. Zorg ervoor dat u de sleutel in dezelfde stand houdt totdat de cilinder helemaal naar buiten is gekomen.

●      Stap 4: Heeft u al een nieuw cilinderslot gekocht? Dan kunt u deze nu in het slot plaatsen. Steek deze in het nieuwe cilinderslot en draai de sleutel een beetje zodat de meenemer gelijk met de cilinder staat.

●      Stap 5: Hierna schuift u de cilinder weer terug in het slot en plaatst u de cilinderschroef terug in de cilinder. Draai daarvoor de schroevendraaier naar rechts om de schroef vast te draaien. Let op dat u de cilinderschroef niet té vast draait.

●      Stap 6: Test goed of de cilinder soepel kan draaien in het slot!