Jouw thuiswerkplek inrichten: hoe doe je dat?

Steeds meer mensen werken thuis of vanuit huis, volledig of een deel van de week. Hoe meer uren je thuis werkt, hoe meer je kritisch mag kijken naar die werkplek. Hoe ziet die van jou er nu uit? En waar let je op als je een nieuwe thuiswerkplek van www.officetopper.com gaat inrichten?

Comfort verhoogt productiviteit


Het maakt nogal uit hoeveel uren je gemiddeld per week thuis werkt. Zit je af en toe een uurtje aan je laptop, te bellen of ben je met andere zakelijke activiteiten bezig? Dan is het niet zo belangrijk waar je dat precies doet. De keukentafel, een slaapkamer en zelfs de bank voldoen hier prima voor. Maar gaat het om dagelijkse uren of zelfs hele dagen thuiswerken? Dan mag, nee moet je voor jezelf een thuiswerkplek inrichten die comfort geeft. Want een prettige werkplek draagt absoluut bij aan een hogere productiviteit.

Rust en ruimte


Eerste vereiste is een werkplek waar je rustig kunt werken. Kies dus geen hoek van een kamer waar partner en kinderen regelmatig langs lopen. Een beetje afleiding is niet erg, maar ongestoord kunnen werken is eigenlijk wel een must. Daarnaast is verlichting erg belangrijk. Heb je lichtinval van buiten: top! Zorg ook voor een goede bureaulamp, dat is een stuk prettiger voor je ogen, zeker bij bewolkt weer. We hoeven ’t je vast niet uit te leggen, maar het is een vereiste dat je op de juiste hoogte werkt. Dus zowel jouw bureau of tafel als je stoel moeten daar aan bijdragen.

Hardware en verbinding


Natuurlijk zorg je (of jouw werkgever) voor een goeie laptop, of desktop als je daar de voorkeur aan geeft. Bij veel beroepen is een goeie printer/scanner ook onmisbaar. Praat met je werkgever, want vaak willen bedrijven graag bijdragen aan goede faciliteiten. Denk ook eens na over een tweede scherm. Bij sommige werkzaamheden is het superhandig als je twee schermen naast elkaar hebt. Het scheelt switchen tussen tabbladen en bestanden, en dat geeft ook weer rust. In dit rijtje hoort uiteraard ook een betrouwbare internetverbinding. Niets vervelender dan regelmatig offline zijn. Dit soort ergernissen moet je zoveel mogelijk voorkomen. Je klanten en collega’s zullen er ook blij mee zijn.

Sfeer


Maar een werkplek mag natuurlijk ook gewoon gezellig zijn. Geef de muur een leuke kleur. Een poster ophangen doet het ook altijd goed. Heb je er de ruimte voor, zet dan wat plantjes neer. Het gaat erom dat je ’t ook op je werkplek thuis naar je zin hebt. Des te langer blijf je immers geconcentreerd werken, en heb je een heerlijk productieve dag.