Kan ik zelf een kraan aansluiten?

U kunt gemakkelijk zelf een kraan aansluiten. Daar is helemaal geen specialist voor nodig! Elke kraan in huis kun je op dezelfde manier aansluiten. Dit geldt dus voor een kraan op uw spoelbak, een fonteintje of een gootsteen. Met de volgende stappen heeft u zo zelf uw kraan aangesloten of vervangen.

Tips!

●       Stap 1: Sluit de hoofdkraan van waterleiding dicht. Zet daarna alle kranen aan totdat er nergens meer water uitloopt. In sommige gevallen zijn er hoekstopkraantjes gemonteerd aan de onderkant van de wastafel, dan hoeft u alleen deze dicht te draaien.

●       Stap 2: Draai de moeren van de oude flexibele warm- en koud water slangen los, maak hierbij gebruik van een passende steeksleutel.

●       Stap 3: Draai de oude sifon los en ontkoppel het pijpje die tussen de sifon en de afvoer zit. Verwijder hierna de bovenkant van de wastafelplug met behulp van een schroevendraaier.

●       Stap 4: Gebruik een pijpsleutel om vervolgens de oude kraan te verwijderen.

●       Stap 5: Draai de schroefstift- of stiften daarna in de nieuwe kraan. Zorg ervoor dat de sleuf aan de buitenkant te zien is. Draai de stiften goed vast met een schroevendraaier.

●       Stap 6: Plaats bij deze stap het sier voetje op de wastafel. Hierna plaatst u ook eventueel hier een rubber ring tussen. Steek stuk voor stuk de slangen en de losgekoppelde trekhendel door het kraangat van de wastafel.

●       Stap 7: Schuif vervolgens het kunststof klemstuk en daarna het koperen klemstuk over de schroefstift of stiften. Draai de moer erop en zet deze voor nu zo vast als mogelijk.

●       Stap 8: Zorg ervoor dat de kraan recht staat en schroef deze met behulp van de pijpsleutel vast op de wastafel. U kunt een tweede persoon vragen om de kraan in positie te houden.

●       Stap 9: Maak gebruik van een passende steeksleutel om de flexibele slangen op de hoekstopkraantjes te draaien. Draai het goed aan, maar forceer niet!

●       Stap 10: Daarna moet u de nieuwe wastafelplug in het afvoergat van de wastafel monteren, vergeet daarbij de rubber ringen niet.

●       Stap 11: Steek de hendel met het kogelgewricht door de wastafelplug.  Verbind daarna definitief de twee waste hendels van de kraan en de wastafelplug aan elkaar. Schroef daarna de nieuwe sifon onder de wastafelplug en monteer deze ook samen met het verbindingspijpje aan de afvoer.