Lampen uitzoeken voor je woning: Onze tips

Lampen zijn de belangrijkste meubelstukken in je woning. Niet alleen is het design overal duidelijk zichtbaar, ook zorgen ze dat de rest van de inrichting tot leven komt door ze te belichten. Om dat perfecte interieur design te creëren, moet je dus veel aandacht besteden aan de lampen. Hieronder staan enkele tips om je te helpen met jouw keuze voor lampen.

Genoeg licht

Je wil natuurlijk een lamp met een flitsend design. Een lamp die jouw inrichting compleet maakt. Het is echter ook heel belangrijk dat de lamp doet wat die moet doen: voor genoeg licht zorgen. Hiervoor moet je drie dingen weten. Ten eerste moet je weten waar je licht nodig hebt. Bij de tafel heb je meer licht nodig dan in een afgelegen hoekje. Daarna moet je weten hoe sterk dat licht moet zijn. Bij een leesstoel heb je sterker licht nodig dan in de zithoek bij de tv. Ten slotte moet je weten wat voor soort licht je moet hebben. Is direct licht nodig of is indirecte verlichting ook al voldoende? Moet het wit licht zijn of mag het ook een sfeervolle geeltint zijn?

Basisverlichting wordt meestal gedaan door plafondlampen. Door deze op strategische plekken op te hangen, kan er een goed verspreid diffuus licht ontstaan. Basisverlichting is dan ook vaak beschikbaar in verschillende typen hanglampen. Deze kunnen bestaan uit kroonluchters, industriële verlichting of nog vele andere soorten. Een andere optie is het plaatsen van een staande lamp in een hoek vlakbij een zitgedeelte van de ruimte.

Maak gebruik van accentverlichting

Wanneer je met de basisverlichting een stevig fundament hebt gelegd, kun je aan de accenten en details gaan denken. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om boven dat mooie schilderij een spotje te plaatsen.

Voor accentverlichting worden veel spotlights gebruikt. Zo kun je de gewenste plek sterk verlicht krijgen zonder dat dit licht zich verspreidt naar andere delen van de kamer. Een alternatief voor het spotje is een lichtstrip. Deze strips kunnen onopvallend in allerlei randen geïnstalleerd worden.

Decoratieve verlichting

Soms is de functie van een lamp onderdanig aan het geweldige design ervan. Dit zijn lampen die je op prominente plaatsen in de kamer wil plaatsen, zodat deze gezien worden. Dit zijn bijvoorbeeld lampen die je op de bijzettafel plaatst om de zithoek van veel sfeer te voorzien. Het is heel verleidelijk om design continu op de eerste plaats te zetten. Soms is dit mogelijk, maar vaak is dit zeker niet het geval. Je moet altijd kunnen garanderen dat de kamer voldoende verlicht is.