Marrakesh sferen in de huiskamer met Marokkaanse lampen

Een van de beste aankopen die ik in 2018 gedaan heb me dunkt is de set Marokkaanse lampen. Ik hoor je denken waarom nu weer specifiek uit Marokko, volstaan Hollandse of Zweedse IKEA lampen niet gewoon? Mijn antwoord: nee die volstaan absoluut niet tenzij je van sfeerloos houdt. En massa productie. En eenheidsworst.

Om die reden koop ik lampen in landen als Marokko en Egypte. Daar worden lampen nog wel met de hand gemaakt door echte vaklieden die de kunst beheren. Stel mijn buurman Simon koopt ook een lamp van dezelfde atelier in Marrakesh, dan nog zal zijn lamp ietwat verschillen en de reden daarvoor is dat die lampen echt met de hand gemaakt worden dit is geen marketing of oplichting of hype. In Marokko hebben ze simpelweg geen IKEA of andere massa productie bedrijven en godzijdank.

Ik kreeg de vraag van een aantal vrienden of je dan helemaal naar Marokko moet afreizen om zo een lamp te bemachtigen. Mijn antwoord daarop is wederom kort en krachtig, nee, tegenwoordig zijn er een handvol Nederlandse webwinkels die ze importeren. De voornaamste is Ghalia. Wat het voordeel is van kopen bij een betrouwbare Nederlandse webwinkel verder is dat zij de skills hebben om af te dingen op de lampen wat echt broodnodig is want de cultuur hieromtrent in het noorden van Afrika is natuurlijk totaal anders dan hier in Nederland. Ook een aanrader zijn de Berber kleden, die voegen ook enorm veel sfeer toe aan iedere kamer waar je ze maar neerlegt, en ook heerlijk zacht voor aan je voeten. Beni Ouarain kleden worden ze ook wel genoemd en worden net zoals de lampen in Marokko nog met de hand gemaakt. In Nederland zijn ze tevens verkrijgbaar hier. Enfin met een lamp en een kleed uit Marokko kun je sfeer verzorgen in ieder huis daar ben ik overtuigd van.