Onderzoek naar de akoestiek in een ruimte

Niets is zo vervelend als een ruimte die een galm heeft. Het is misschien wel hinderlijker dan slecht licht of een tocht. Nu is er tegen een slechte akoestiek veel te doen, maar dat begint bij een akoestisch onderzoek. Een galm heeft namelijk een oorzaak, en soms ligt de oorzaak voor de hand.

Alles hard

Terwijl woningen vroeger tapijt op de vloer hadden, en overgordijnen van velours bij de ramen, is nu alles hard. Tapijt is veelal vervangen voor laminaat, of ander materiaal wat geen demping geeft, en misschien hangen er voor de ramen wel kunststof lamellen. Hierdoor vervalt het absorberen van geluid. Een hard oppervlak geeft een weerkaatsing van de geluidsgolven. Het vervolg laat naar zich raden, in de modern afgewerkte ruimte een hinderlijke galm die er vroeger niet was. Met deze kennis is het onderzoek naar de akoestiek in een ruimte gelijk afgerond. Je kunt dan zoeken naar de oplossing, en daarvan zijn er velen.

Het plafond

Gelukkig zijn er oplossingen, en deze zijn anders dan terug in de tijd gaan. Iedereen wil immers die laminaatvloer houden die te dweilen is, en niet terug naar tapijt op de vloer. Waar echt wonderen mee te verrichten zijn, is met het plafond. Nu is dit eigenlijk iets waar een expert moet naar kijken, maar het komt erop neer dat er met plafondplaten een verlaging in het plafond komt. Dit kan deels zijn, bijvoorbeeld in een woning met een open keuken, dat er dan bij de overgang van de woonkamer naar de keuken een koof komt, en een verlaagd plafond in de keuken. Maar het verlaagde plafond kan ook in de vorm van ‘een eiland’ zijn, of helemaal een ander plafond. Er zijn dus diverse mogelijkheden met de akoestiek verbeteren door aanpassingen te maken met het plafond. Een leuke bijkomstigheid is de mooie afwerking, en dat de lichtval te verbeteren is. In een verlaagd plafond zijn inbouwspotjes te maken.

Dan begint het opnieuw

Nadat het plafond aangepakt is, komt opnieuw onderzoek naar de akoestiek in een ruimte. Door de ervaring in kantoortuinen, is het soms niet voldoende. Het zal beter zijn, maar niet genoeg. Kantoortuinen kunnen trouwens een bron van inspiratie zijn hoe de akoestiek te verbeteren. Daar komen nl. de meeste innovaties vandaan om de akoestiek te verfraaien. Bedrijven die inventaris leveren aan kantoortuinen presenteren online hun vindingen zoals scheidingswanden, maar ook wandplaten. Daar zitten prachtige items tussen die de akoestiek fors kunnen verbeteren.