Parket kopen? Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten!

Veel mensen dromen van een houten vloer in hun woning. Dit omwille van verschillende redenen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld helemaal gek van de natuurlijke uitstraling waar een parketvloer over beschikt. Dat is echter niet alles. Wat namelijk ook te denken van het warme en gezellige karakter en de verschillende afwerkingsmogelijkheden? Hoe dan ook, wil je graag parket kopen? Hou dan beslist rekening met de belangrijke aandachtspunten die staan aangegeven hier op deze pagina.

             1.) Hoe moet je aangekochte parket worden geplaatst?

Parket kopen is natuurlijk nog maar het begin. Het spreekt namelijk voor zich dat het parket dan nog moet worden geplaatst in je woning. Wat dit betreft zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden. Allereerst is er het soort ondervloer waar gebruik van wordt gemaakt Dit kan een zandcement dekvloer zijn, maar ze kan ook bestaan uit beton, hout of tegels. Weten wat de precieze ondervloer is, is belangrijk voor de manier waarop het parket zal worden geplaatst. Hou er bovendien ook rekening mee dat parket op verschillende manieren kan worden geplaatst. Ze kan bijvoorbeeld zwevend of verlijmd worden gelegd. Voor welke keuze je kiest is uiteraard geheel aan jou.

             2.) Welk soort parket kopen?

Bij parket kopen dient er altijd ook rekening te worden gehouden met het soort hout waarin ze wordt aangekocht. Er zijn niet alleen verschillende houtsoorten op de markt terug te vinden om een keuze uit te maken, daarnaast zijn ze ook nog eens veelal verkrijgbaar in verschillende kleuren. In eerste instantie is het altijd interessant om voor jezelf te bepalen of je de voorkeur geeft aan lichte of eerder aan donkere parket. De reden waarom veel mensen voor een eiken vloer kiezen heeft te maken met het feit dat deze in eender welke kleur kan worden geolied. Dit zorgt ervoor dat een eikenhouten parketvloer voor de meeste mensen de meest voor de hand liggende keuze is.

             3.) Wat met de afwerking van je parketvloer?

Bij parket kopen doe je er eveneens goed aan om stil te blijven staan bij de afwerking die moet worden gerealiseerd. De afwerking van een houten vloer kan op tal van verschillende manieren worden gerealiseerd. Zo kan er gebruik worden gemaakt van olie, lak of hardwax, maar kan je ook gebruikmaken van een soort van was. Hou er wel rekening mee dat de keuze van de afwerking een niet onbelangrijke impact heeft op jouw parketvloer. Niet elke afwerking kan dan ook plaatselijk worden bijgewerkt. Voor andere afwerkingsvormen geldt namelijk dat ze veel harder zijn. Let wel, dat kan ook een voordeel zijn, want dergelijke afwerkingsvormen slijten aanzienlijk minder snel.

             4.) Je parketvloer laten plaatsen of zelf doen?

Last but not least is het bij het kopen van parket eveneens belangrijk om voor jezelf te bepalen of je de plaatsing van dat parket zelf gaat doen of je dit gaat uitbesteden. Hierbij is het voornamelijk van belang om stil te blijven staan bij het legpatroon waar gebruik van wordt gemaakt. Ga je bijvoorbeeld parket plaatsen in een visgraat patroon? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat dit echt dient te gebeuren door ervaren mensen. Zelf dit type van parket plaatsen is dan ook erg complex en zeker niet aan te raden