Tuinplanten

Als je een tuincentrum binnenstapt of op het internet zoekt naar tuinplanten krijg je zo veel opties dat je door de bomen, of planten, het bos niet meer ziet. Ga je voor planten met bloemen of enkel voor groen? Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n tuinplant, zodat hij kan groeien en bloeien in jouw tuin? Dat zijn nog best moeilijke vragen, want niet elke tuinplant is geschikt voor jouw tuin, maar waar let je dan op? Daar zullen we je hier iets meer over vertellen.

Welke planten passen bij mijn tuin?

Tuinplanten zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Het is belangrijk om eerst te bekijken wat voor tuin je hebt. Waar moet je dan naar kijken?

  • Zon, schaduw of halfschaduw
    Voordat je een plant koopt moet je weten hoeveel licht de beplanting zal krijgen in jouw tuin. Dit is essentieel voor de groei van de plant. Als de plant niet genoeg of juist teveel zon krijgt, zal hij gaan verwelken. Op het label aan de plant staat vaak beschreven hoe de plant verzorgt moet worden en hoeveel licht hij nodig heeft. Koop dus niet een plant om vervolgens te kijken waar je nog plek hebt, maar koop een plant specifiek voor de plek waar hij komt te staan.
  • Het grondtype
    Ook het type grond dat in de tuin ligt, is belangrijk voor de groei van jou planten. Op een zanderige of juist kleiachtige grond kunnen maar een aantal planten goed groeien. Daarnaast is de vochtigheid van de grond belangrijk. Bij een hele natte grond kan het goed zijn om afwatering aan te leggen, zodat de planten niet zullen verdrinken. Bij een heel compacte grond is het van belang om de grond om te spitten, zodat de wortels van je plant kunnen groeien. De beste manier om de grond te testen is via een grondmonster te nemen. In een tuincentrum kunnen ze je hier bij helpen. Wil je dit liever niet? Controleer bovengenoemde punten dan wel zo goed mogelijk voor een mooie bloeiende tuin.
  • Het onderhoud
    Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je tuin genieten en dat vergt onderhoud. Bemesten, snoeien, water geven en onkruid verwijderen zijn allemaal nodig om jouw tuin mooi te houden. Wel is het zo dat de een plant meer onderhoud vergt dan de ander. Wil je gaan voor weinig onderhoud kies dan voor planten die lang bloeien en het hele jaar door mooi zijn. Als je kiest voor een winterharde plant hoef je deze bijvoorbeeld niet te beschermen tegen de kou. Wanneer je een haag wil kun je kiezen voor een traag groeiende variant, zodat je hem niet vaak hoeft te snoeien. Op deze manier geniet je het hele jaar door van een mooie tuin.