Waar let je op bij het kopen van een babymatras in de wieg?

Wat is belangrijk om op te letten als je een matras in de wieg wilt kopen?

Een baby laat je eigenlijk nooit alleen, behalve als het slaapt in zijn wiegje. Dus het is belangrijk dat je dat weet dat je baby veilig is.

De matras moet goed in het wiegje passen, zodat de baby er niet met zijn hand of voet naast kan. Ook moet het matras zo stevig zijn dat de baby het niet op kan tillen en eronder kan raken. Een matras in de wieg mag niet te zacht zijn, want dan kan je baby er in stikken. Stel dat je baby zich omrolt en met het gezichtje in het matras komt dan is er minder kans op verstikking als het matras goed stevig en vlak is. Er mag geen plastic hoes om het matras. Misschien denk je dat dat handig is zodat het matras schoon blijft, maar de plastic hoes laat geen lucht door en is te warm. Ook dit kan zorgen voor verstikking of wiegendood!

Een babymatras moet max. 9 cm. dik zijn, maar het mag ook weer niet te dik zijn. Het ligt aan zijkanten van het wiegje hoe hoog je baby komt te liggen. Het is dus belangrijk er op te letten dat je baby niet te hoog komt te liggen.

Welke materialen zijn het beste voor een matras in de wieg?

Het meest voorkomende materiaal wat voorkomt in babymatrassen is polyether. Dit is een soort schuim wat op een badspons lijkt, maar dan wat steviger. Dit is een goedkoop matras wat goed ventileert, maar niet altijd op alle plaatsen even stevig.

Een babymatras van geheugenschuim heeft als nadeel dat het lichaamswarmte vasthoudt en dat maakt de kans op wiegendood groter. Het geeft wel de juiste stevigheid, maar beweging is wat moeilijker bij dit matras. Ook wordt het wat steviger bij koudere temperaturen. Dus dit materiaal is niet de juiste voor een babymatras.

Een pocketvering babymatras bezit goede lucht en hitte afvoer door de lagen om de veringen. Dit matras ventileert goed en is ook nog eens hygiënisch. Een goede optie!

Als laatste hebben we de koudschuim babymatrassen. Dit is een dure optie, maar wel een populaire voor babymatrassen. Alleen koudschuim is niet geschikt omdat het minder ventileert en warmte vasthoudt. Maar als het wordt gecombineerd met andere materialen dan is het uitermate geschikt voor een babymatras.

Advies voor het gebruik van een matrasbeschermer bij een babymatras.

Het gebruik van een matrasbeschermer is handig omdat je die makkelijk kunt wassen. Het matras blijft schoon, maar is het ook veilig voor de baby? Bij baby’s die zich niet goed warm kunnen houden (vooral in de kraamtijd) is het niet aan te raden. Want een matrasbeschermer ventileert en voert warmte af. Dat is juist een voordeel als het erg warm is en je baby snel zweet. Dan is het juist comfortabel voor je baby.

Bij het gebruik van een kruik is het belangrijk om een zeiltje te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de matrasbeschermer het hete water niet kan absorberen als de kruik lekt.

Ondanks dat de matrasbeschermer ventileert betekend dat niet dat het geen verstikking op kan leveren. Het is altijd het beste je baby op zijn rug te laten slapen!