Wanneer moet je een leiding vernieuwen?

Alles in huis heeft een beperkte levensduur en moet uiteindelijk vervangen worden, waterleidingen vallen hier ook onder. De levensduur van oudere leidingen is zelf aanzienlijk korter dan de moderne leidingen. In de meeste gevallen worden oude waterleidingen volledig vernieuwd. Soms is er een optie om de waterleidingen te renoveren waarbij de muur kan blijven zitten.

Repareren of toch vernieuwen?

Het is zeker mogelijk om alleen uw leidingen te repareren in plaats van vernieuwen. Er zijn ook mogelijkheden voor een interne leidingsrenovatie, in dat geval hoeven er geen wanden open gemaakt te worden. Veel van zulke methoden zijn kosteneffectief. Toch raden deskundigen vaak aan om een volledige vervanging aan te gaan. Alles volledig vervangen haalt de mogelijkheid voor toekomstige schade aan de waterleidingen weg. Ouderdom van de leidingen kijkt dan om de hoek, en dat willen we natuurlijk voorkomen!

Wanneer moeten waterleidingen vervangen worden?

Hoelang waterleidingen meegaan ligt aan het materiaal. Oudere buizen werden altijd gemaakt van koper en staal. De levensduur van oudere buizen ligt ongeveer rond de 30 jaar, dit betekent dat leidingen in huizen uit jaren ‘70 en ‘80 nu wel aan vervanging toe zijn.

Nieuwe leidingen worden tegenwoordig gemaakt van plastic. Deze plastic buizen hebben een levensduur van ongeveer 50 jaar. Veel langer dus!

U moet uw leidingen vervangen wanneer de geïnstalleerde leidingen al schade vertonen. Stalen buizen die verzinkt zijn hebben de neiging om te gaan roesten. Dit is makkelijk te zien omdat er dan roestdeeltjes in het water zitten of roodachtige deeltjes. Weet u het niet zeker? Specialisten helpen u dan graag verder!