Wat je moet weten over het installeren van een pelletkachel

Pelletkachels komen steeds vaker voor in de woonkamers van Nederland. Ze vormen een competitief alternatief voor de centrale verwarming, terwijl ze wel nog de sfeer van een houtkachel behouden. Overweeg jij om over te stappen op pellets? Dan moet je wel het een en ander weten over de installatie van deze kachels. Alhoewel de installatie een stuk eenvoudiger is, dan bij bijvoorbeeld een open haard, zitten er wel nog enkele haken en ogen aan.

Een klein rookkanaal

In tegenstelling tot een open haard of een houtkachel, heeft een pelletkachel geen groot rookkanaal nodig. Je hoeft dus geen schoorsteen te hebben. Een rookkanaal van slechts tachtig millimeter is al voldoende afvoer. Deze afvoer kan ook simpel horizontaal door de gevel geplaatst worden, omdat de kachel al een eigen rookgasventilator heeft. Nadat het rookkanaal door de gevel is, moet je deze wel nog ongeveer twee meter omhoog laten gaan. Dit voorkomt dat er storingen door tegendruk ontstaan.

Op het elektriciteitsnet aansluiten

Wat een pelletkachel wel nodig heeft is een aansluiting op het elektriciteitsnet. Deze elektriciteit gebruikt de kachel voor het regelen van de pelletaanvoer en de regeling van de temperatuur. Deze aansluiting is echter totaal niet complex. Een simpel stopcontact is in de meeste gevallen voldoende. Een aarding wordt wel aangeraden.

Aansluiten op de centrale verwarming

Er zijn ook mogelijkheden om je pelletkachel aan te sluiten op de centrale verwarming. Als je dit gaat doen, is het belangrijkste aandachtspunt condensvorming. Dit is schadelijk voor de kachel. Hiervoor moet je kunnen garanderen dat het retourwater niet kouder is dan 58°C. Ook moet de kachel aangesloten worden op de ringleiding van uw centrale verwarming.

Veiligheid

Ook al is het installeren van een pelletkachel relatief eenvoudig, toch heb je met rook en vuur te maken. Veiligheid moet daarom wel voorop staan. Voor een leek kan het installeren van de kachel toch nog zeer lastig zijn. Vaak zijn de juiste gereedschappen materialen niet voorhanden. Ben je niet de handigste in huis? Neem dan gewoon een professional in de arm. Ben jij zelf, of ken je iemand, die deze klus wel aankan? Dan is zelf installeren natuurlijk een veel goedkopere optie. Om de veiligheid toch te kunnen garanderen is het toch aan te raden jouw pelletkachel te laten controleren door een expert. Een slechte installatie verkort daarnaast significant de levensduur van de pelletkachel en tot hogere onderhoudskosten.