Wat zijn oorzaken van lekkages?

Lekkage opsporen

Vaak merk je een lekkage te laat op. Ook al is een lekkage vaak klein, de schade die erbij komt, is erg groot. Het is dan ook belangrijk om een lekkage zo snel mogelijk op te sporen en op te lossen om verdere schade te voorkomen. De volgende lijst zijn signalen waar je op kunt letten die op een lekkage duiden:

●      Vocht- en schimmelplekken: Deze plekken kunnen de eerste tekenen van een lekkage zijn. Zie je ineens schimmel op de muur, de vloer of het plafond? Neem dan zo snel mogelijk actie.

●      Verminderde isolatie: Platen en rollen van glaswol zorgen voor warmte- en geluidsisolatie van je woning. Een lekkage tast het isolerend vermogen van glaswol aan. Hierdoor ga je hoger stoken om je woning toch warm te houden.

●      Hoge energierekening: Gaat je energierekening ineens omhoog? Dit kan een teken van een lekkage zijn. Kun je de oorzaak van de hoge energierekening niet vinden? Dit is een goede reden om een lekdetectiebedrijf in te schakelen.

●      Hoge waterrekening: Een lekkage kan de oorzaak zijn van een hogere waterrekening, waterverspilling is namelijk een gevolg hiervan. Net zoals bij een hoge energierekening, is het belangrijk dat je bij een hoge waterrekening een lekdetectiebedrijf inschakelt.

Soorten lekkages

Dit zijn de meest voorkomende lekkages:

●      Waterleiding: Een lekkage in de waterleiding ontstaat waar de waterleiding zich vertakt. Vaak is zo’n soort lekkage klein. Het water druppelt dan continue langs de kapotte leiding.

●      Verwarmingssysteem: Een lekkage in de verwarming zit vaak in de aanvoer-en/of afvoerleidingen van de verwarming in je woning. Deze lekkage is een gevolg van een kapotte leiding of lekkende koppelingen. Het kan ontstaan na het klussen in je woning. Denk dan aan boren in de muur of vloer.

●      Afvoerbuis: Bij een lekkage in de afvoerbuis is de afvoer van bijvoorbeeld je douche beschadigd. Waterdruppels hopen zich dan op, een zichtbare lekkage is het gevolg.