Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

Je spendeert ongeveer een derde van je leven terwijl je aan het slapen bent. Het is dus best belangrijk om een comfortabel, lekker slapend bed te hebben. Niet alleen het bed is belangrijk, maar ook je dekbed. Welke verschillende soorten dekbedden zijn er eigenlijk?
Er zijn eigenlijk vier groepen op basis waarvan je dekbedden kunt indelen. We zullen de voor- en nadelen van ieder materiaal op een rijtje zetten.

Dons

Het voordeel van dons is dat het heel zacht is, en goed warmte vasthoudt. Dons is gemaakt van de onderste laag van het verendek van vogels, en daardoor vrij prijzig. Vaak wordt een donzen dekbed daarom aangevuld met veren, die een stuk harder zijn.
Het voordeel van dons is dat het licht is en goed om het lichaam valt. Daarnaast zijn donzen dekbedden ook wasbaar tot zestig graden. Verder is het een natuurproduct en zal je geen last hebben van huisstofmijt. Donzen dekbedden zijn dan ook erg geschikt voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

Synthetisch

Synthetische dekbedden hebben als grootste voordeel dat ze voordelig zijn. Daarnaast zijn ze ook volledig wasbaar. Dit maakt ze zeer geschikt voor (jonge) kinderen, die nog wel eens een ongelukje in bed willen hebben. Synthetische dekbedden voelen erg aan als een donzen dekbed, maar zijn net een stuk minder zacht. Echter vormt een synthetisch dekbed zich wel naar je lichaam, en zal je er niet zo snel in zweten.

Natuurproduct

Een dekbed gemaakt van een natuurproduct (vaak katoen) zijn dé keuze voor iemand die bewust wil omgaan met het milieu. Aangezien je slaapt onder een natuurproduct, kan je ook van allerlei natuurlijke eigenschappen genieten. Zo is katoen enorm geschikt voor mensen die veel zweten in hun slaap. Daarbij is het ook sterk materiaal en hygiënisch. Katoenen dekbedden zijn daarnaast ook gewoon wasbaar. Daarnaast hebben katoenen dekbedden over het algemeen ook een vrije lange levensduur. Dit maakt ze enorm geschikt als dekbed.

Natuurhaar

Natuurhaar wordt ook wel merino-wol genoemd. Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als dons, maar is alleen wat zwaarder. Het is sterk materiaal en kent een natuurlijke klimaatbeheersing. Erg handig als de plek waar je slaapt soms heel heet en soms heel koud is. Daarnaast kan natuurhaar vocht ook goed reguleren. Voor mensen die veel zweten, kan dit dus ook een uitkomst zijn. Daarnaast is natuurhaar ook anti-allergisch, dus ook weer zeer geschikt voor mensen met allergieën.