Welke wc bril past bij jou?

Of je nu kiest voor een goedkope wc bril of een wat duurdere variant, wc brillen zijn er in alle soorten en maten. Zoveel mensen, zoveel wensen! 

De basics 

Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar de keuze aan wc brillen is werkelijk enorm. Een goedkope wc bril, een houten wc bril, een familie wc bril of zo’n handige softclose wc bril: voor ieder is er wat wils. Maar voor je deze keuze maakt moet je eerst zorgen dat je de basics op orde hebt. 

De eerste keuze die je maakt betreft de vorm van je wc bril. Wil je een standaard vorm, of kies je voor een ei-vorm, een D-vorm of misschien zelfs een vierkanten variant? De vorm die je kiest is natuurlijk afhankelijk van het soort toiletpot dat je hebt en de verdere stijl van je badkamer of toilet. 

Waar je daarnaast op moet letten is de afstand tussen de scharnieren. De afstand tussen de gaten in je wc pot bepalen ook de maat van je wc bril. Meet deze dus altijd even op voor je een nieuwe wc bril aanschaft, dat voorkomt dat hij bij het monteren niet blijkt te passen. De meeste maten komen met een marge, of met scharnieren die iets verschoven kunnen worden. Het meten komt dus meestal niet op een centimeter aan. 

De afwerking 

Nu de basics zijn gekozen, is het tijd om te gaan kijken naar de afwerking. We kennen allemaal wel de meest basic wc bril, vaak zelfs zonder deksel. Deze zijn natuurlijk het goedkoopst. Heb je een beperk budget is dit vaak de beste keuze. Hou er rekening mee dat je bij een dergelijke goedkope uitvoering weinig keuze hebt qua kleur en uitvoering. 

Heb je een wat ruimer budget, dan is een softclose wc bril een prettige keuze. Geen kletterende deksels meer, maar eentje die heel rustig naar beneden gaat: een hele verbetering. Softclose wc brillen kom je in verschillende uitvoeringen tegen. 

Heb je veel te besteden, dan kun je gaan kijken naar een echt bijzonder exemplaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wc bril met LED-verlichting? Handig om in het donker het toilet te vinden, zonder de lichten aan te hoeven doen. Ideaal als je ’s nachts vaak naar het toilet moet. 

Altijd verzekerd van een frisse geur op het toilet? Dan kun je kiezen voor een wc bril met ingebouwd carbonfilter. Vieze geurtjes verdwijnen door dit systeem als sneeuw voor de zon!