Zadelkruk kopen: Functies, voordelen en aanbevelingen

Bij een conventionele stoel is de zithoek tussen bovenlichaam en onderbeen ongeveer 90°. Dit leidt tot een onnatuurlijke houding van de wervelkolom. Tussenwervelschijven zijn gespannen en organen in de buikstreek kunnen verkneld raken.

Een zadelkruk zorgt daarentegen voor een veel grotere zithoek. Deels tot 135°. Dit betekent dat de tussenwervelschijven van de wervelkolom veel minder belast worden, vooral in de lendenwervels. Door de rechtopstaande positie zit je ongeveer 20-30 cm hoger dan bij een conventionele bureaustoel.

De zithouding in het zadel is voor sommige mensen echter onbekend of ongemakkelijk. Wij raden je daarom aan om een zadelkruk vooraf te testen en alleen te gebruiken in combinatie met een in hoogte verstelbaar bureau. De voordelen en het juiste gebruik van de zadelkruk worden hieronder uitgelegd.

Functies en voordelen van een zadelkruk kopen:

1. Minder belasting van spieren en gewrichten
Door de grotere hoek van het bovenbeen en onderbeen wordt er aanzienlijk minder druk uitgeoefend op het bovenbeen, de billen, de genitaliën en de rug. Spieren worden geactiveerd en de stofwisseling van het hele organisme wordt bevorderd. De gewrichten worden meer bewogen door de speciale zithouding op het zadel en dus beter gesmeerd. Bovendien belasten de rechtopstaande houding de gewrichten minder bij het opstaan.
2. Verbeterde bloedcirculatie
Vooral door de verminderde belasting wordt de bloedcirculatie verbeterd en bevorderd. Organen kunnen beter werken en spieren en gewrichten werken efficiënter.
3. Brengt de wervelkolom in een natuurlijke houding
Bij correct gebruik zorgt de zadelkruk ervoor dat de rugleuning bijna automatisch in zijn natuurlijke positie beweegt. De rug neemt de typische S-vorm aan. De spanning in het gebied van de lendenwervels neemt met name af. Vooral mensen met pijn in dit gebied zullen snel een verbetering voelen.
4. Verbetert de ademhaling
Het bovenlichaam wordt rechtgezet, de borstkas kan zich ontvouwen en het nekgebied is ontspannen. Dit zijn essentiële kenmerken voor een goede ademhaling. De zuurstofopname wordt verbeterd, wat vooral vermoeidheidsverschijnselen tegengaat.
5. Ondersteunt darmfunctie
De zadelkruk voorkomt dat de buikstreek wordt platgedrukt, zoals vaak het geval is bij conventionele bureaustoelen. De druk op het maagdarmkanaal neemt af. De darmen kunnen zich ontwikkelen en hebben voldoende ruimte om goed te functioneren. Een tweedelige zadelkruk kan dit effect nog versterken. Dit vermindert bovendien de druk op de inwendige organen, die wordt veroorzaakt door eendelige zadelstoelen in de schaamstreek.
6. Beschermt de genitaliën
Eendelige zadelstoelen of krukken oefenen een verhoogde druk uit op het genitale gebied. Bij tweedelige zadelkrukken wordt dit door de centrale kolom aanzienlijk verminderd. Voor mannen is er het bijkomende voordeel dat de zadelkruk met centrale kolom de temperatuur van de testikels regelt en verlaagt. Meestal worden de testikels ook direct tegen het lichaam gedrukt wanneer men door een spannende broek zit. Hier warmen ze op tot lichaamstemperatuur, wat de kwaliteit van het sperma aantast. Ook bij vrouwen wordt het genitaal gebied aanzienlijk ontlast door een middelste scheur. Dit leidt tot een betere bloedcirculatie en minder zweten. Dit helpt ook om infecties te voorkomen.
7. Vermindert de vorming van spataderen en cellulitis
De rechtopstaande houding en de daaruit voortvloeiende verhoogde bloedcirculatie hebben een mooi neveneffect: de vorming van spataderen en cellulitis wordt aanzienlijk verminderd.
8. Trainingseffect
Men is geneigd om meer te bewegen op een zadelkruk, ook wel dynamisch zitten genoemd. Dit zorgt ervoor dat spieren en gewrichten meer onder druk komen te staan. Het positieve effect hiervan is dat je een bepaald trainingseffect krijgt.

Kijk voor voordelige zadelkrukken op Betaalbaarshoppen.nl