Zijn meubels echt zo kostbaar?

Als het om onze spullen gaat, verzekeren we erop los. Maar hebben we dit wel allemaal nodig? Er valt op verzekeringen behoorlijk te besparen als je er open voor staat. We hoeven ons niet overal voor te verzekeren. Dingen die je uit eigen zak kunt betalen, hoeven in principe niet verzekerd te worden. Bovendien houd je elke maand wat extra geld over als je minder verzekert. Dit kun je weer besteden aan leuke dingen. Omtrent je woning en je spullen, kun je jezelf ook afvragen of er her en der niet een beetje bespaart kan worden. We geven hieronder een kort overzicht van twee verzekeringen met de daarbij horende voordelen en nadelen.

Een inboedelverzekering

Deze verzekering verzekert je inboedel tegen schade. Bij schade kun je denken aan waterschade, diefstal, brand of storm. Mocht je huis dus afbranden dan is je inboedel verzekert tegen deze schade. Hoeveel dekking de verzekeraar biedt, is weer afhankelijk per verzekeraar. Dit klinkt misschien in eerste instantie een beetje onzinnig, maar als je goed kijkt wat voor spullen je allemaal hebt kan het zeker handig zijn. Toch is niet alles met een inboedelverzekering gedekt. Wanneer je vaatwasser tijdens een brand verloren gaat, valt dit niet onder de inboedel. Hiervoor zul je een opstalverzekering af moeten sluiten. Bovendien vallen echt kostbare spullen, zoals dure kunstwerken, ook niet onder de inboedelverzekering. Hiervoor zou je weer een aanvullende kostbaarhedenverzekering aan moeten sluiten.

Een opstalverzekering

Een opstalverzekering is dus voornamelijk voor schade aan je huis en de spullen die daarbij horen, zoals een vaatwasser. Sommige verzekeraars bieden bij de verzekering ook een team experts die snel de schade van je huis zullen bepalen en eventueel repareren. Indien je dit liever zelf uit wilt vogelen, kun je ook een bedrag uitgekeerd krijgen.

Afweging

Het grootste nadeel van elke verzekering is natuurlijk dat je een vaste premie moet betalen en deze kunnen drukkend zijn op de maandlasten. Het is daarom erg belangrijk om te bepalen voor welke verzekeringen je dit waard vind en welke niet. Een inboedelverzekering heeft vaak niet hele hoge premies. We praten hier over slechts een paar euro per maand. In die zin staat de premie die je betaald niet in verhouding met de uitbetaling die je kunt krijgen. Toch weet je nooit zeker of een verzekeraar ook daadwerkelijk gaat uitkeren en dit kun je ook nooit van te voren weten. Besluit je om zowel een opstalverzekering als inboedelsverzekering af te sluiten, is het wel verstandig om dit bij dezelfde verzekeraar te doen. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, is dit minder geregel en minder discussie.