Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens..

Bij mijn ouders thuis hangt een grote met goud bekleedde klok, een “Villain A. St. Remy”. De cijferplaat zelf is wit met Romeinse zwarte cijfers erop geschilderd en met gewichten eraan, die je na verloop van tijd omhoog moet trekken met de katrollen die zich in de behuizing bevinden. Op het half uur slaat het één keer met zijn kleine hamertje op een half kommetje die zich op de bovenkant begeeft, en op het uur slaat het aantal wat er op de cijferplaat op dat moment wordt aangewezen. Oké, ik een wijk een beetje uit, het is een zeer klassieke klok dus, bijna antiek!

Dat “ding” hangt er al sinds ik een klein ventje bent. Niet meer weg te denken voor mij, zo’n enorm aanwezig jengelend object.

Tip: Retro Klok | Grote Retro Wandklokken Collectie

Maar toch heb ik er enige affiniteit mee, haast nostalgisch. Ik ben er dus achter gekomen (na intensief onderzoek) dat het een uit Nederland gefabriceerde klok is maar dat het design uit Frankrijk komt, en ook dat de mechaniek van de klok uit de 13e eeuw stamt, niet dat die klok van mijn ouders uit de 13e eeuw zou komen, want dan zou het echt goud waard zijn, maar dat de mechaniek hiervan uit gewichten en de zwaartekracht bestaat. Een paar honderd jaar later, rond de 15e eeuw, kwam het veermechanisme op. Hierdoor kon de klok opgewonden worden, waardoor de massieve klokken iets compacter konden worden gemaakt, rond deze tijd werd het horloge geboren.

Uitgelicht: Klokje Kopen | Kleine Mini Klokjes | o.a. Wand en Digitale Klokjes

Mijn vader had een prachtig Tag Heuer horloge, het uit 1860 opgerichte Heuer bedrijf heeft een flinke stempel gezet in de afgelopen 160 jaar. Maar juist dit horloge heeft een bijzondere waarde voor mij, na een aantal jaar nadat mijn vader was overleden, begaf dit horloge het. Ik bracht het naar een klein horlogemaker winkeltje waarin hij uitlegde wat voor mechanisme het heeft, het wordt aangedreven door een minuscuul batterijtje, die het 25 jaar heeft volgehouden!

De zonnewijzer, dit is wel erg “out of the blue”, maar daar is het ooit allemaal begonnen natuurlijk. Een stokje in de grond en cijfers in het zand geschreven gaven de tijd aan, in Egypte is een aantal jaar geleden een groot stuk kalksteen met een gat erin en lijntjes erop gevonden in de ingang van een tombe, wat dateert uit 1500 v. Chr.! Het is zo fascinerend dat door al die jaren heen, er nu een klok bij mijn ouders hangt wat afstamt van die zonnewijzer.